+359 893 366 898 info@madlenfashion.com

Ако намерите каквото и да е несъответствие в получената от нас пратка, свържете се с нас на madlenfashion1@gmail.com. Наш оператор ще ви обясни отново всички детайли.


ЗАМЯНА

 

Доставката се поема от страна на клиента.
Процедура:
Моля, свържете се с нас на 00359893366898  и колегите ни ще се радват да организират замяната за вас.
Трябва да занесете пратката до най-близкия офис на Еконт  и да я изпратите доЕконт гр. Раковки-офиса е само един, получател: Стефано - 93 ЕООД, тел.: 00359893366898

 

Когато получим артикула ние ще изпратим новия артикул за вас.

 

Моля, опаковайте пратката с оригиналната  опаковка с цел предпазване от замърсяване или повреждане по време на доставката до нас.  

 

ВРЪЩАНЕ 
 

Доставката се поема от страна на клиента.

Моля, свържете се с нас на 00359893366898  и колегите ни ще  организират замяната за вас.

Възстановяването на сума за закупен продукт става след приемане на пратката от наша страна, след като се уверим в нейната цялост! Възстановяването на сумата става само по банков път с IBAN, изпратени БЛАНКА ЗА ВРЪЩАНЕ НА СТОКА " и  товарителница от фирма "Еконт-Експрес" (която играе ролята на касова бележка)  в рамките на 3 работни дни от датата на получаване на пратката.

Изпратени пратки за плащане с наложен платеж няма да бъдат приемани.

Изпратени пратки с "Български пощи" ЕАД няма да бъдат приемани.

Търговецът си запазва правото да не възстанови заплатената от клиента сума в случай на нарушено едно или повече условия за връщане на стока.


За двете процедури искаме от вас няколко неща :

1. Замяната или рекламацията да се случат в 14 дневен срок от датата на получаване на пратката.
2. Продукти подлежащи на връщане или замяна са тези, които не са преминали никаква обработка (пране, гладене, рязане и други действия нарушаващи целостта им, както и премахване на етикети)
3. Продуктът трябва да бъде върнат на адреса на фирмата като към него  трябва да бъде приложено доказателство за покупката (касов
а бележка, фактура) и попълнен формуляр за връщане/замяна.
4. Бланката трябва да е коректно и четливо попълнена

 


Всички пратки се отварят преди изплащането на сумите обратно. Веднага щом се уверим, че пратката отговаря на посочените условия, сумата ще бъде изплатена обратно към вас. За съжаление, при не спазване на описаните условия, искането  за рекламация няма да бъде разгледано. 

За съжаление, артикули които са произведени специално за клиента - индивидуални поръчки, допълнително производство на изчерпани артикули или артикули с променен цвят, размер, стилова корекция не подлежат на връщане. Ще получите пълната ни асистенция с допълнителната корекция на тези артикули докато те станат подходящи за вас, но понеже те се произвеждат или коригират специално за клиентите ни не могат да бъдат върнати.


МОЛЯ, НЕ ИЗПРАЩАЙТЕ ПРАТКИ ПРЕДИ ДА СЕ СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС; ТРЯБВА ДА ОБРАБОТИМ ПРАТКАТА ВИ ПРЕДИ ДА ПРЕДПРИЕМЕТЕ КАКВИТО И ДА Е ДЕЙСТВИЯ С НЕЯ, В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ НЯМА КАК ДА СМЕ ЗАПОЗНАТИ С КОНКРЕТНИТЕ ВИ ДЕТАИЛИ.

МОЛЯ, СЛЕДВАЙТЕ ТОЧНО ИЗПРАТЕНИТЕ ОТ НАС УКАЗАНИЯ, ЗА ДА МОЖЕ ДА ОСВОБОДИМ ПРАТКАТА ВИ ВЪЗМОЖНО НАЙ-БЪРЗО И ВИЕ ДА ПОЛУЧИТЕ НОВИЯ АРТИКУЛ ИЛИ ЗАПЛАТЕНАТА ОТ ВАС СУМА ОБРАТНО. ДОСЕГА НЕ СМЕ ОТКАЗАЛИ ЗАМЯНА ИЛИ ВРЪЩАНЕ НА НИТО ЕДИН НАШ КЛИЕНТ. НАШИТЕ АДМИНИСТРАТОРИ ЩЕ СЕ РАДВАТ ДА ВИ АСИСТИРАТ. ПРИ СЛЕДВАНЕ НАТОЧНИТЕ НИ УКАЗАНИЯ НОРМАЛНИЯ ПРОЦЕС ЗА ЗАМЯНА/ВРЪЩАНЕ ТРАЕ ОКОЛО 2 ДНИ.

НЕ ПРИЕМАМЕ ПРАТКИ ИЗПРАТЕНИ КАТО СТАНДАРТНИ КУРИЕРСКИ УСЛУГИ ЗА НАША СМЕТКА.

Сумата ще бъде възстановена по банков път.

Пратки с върната стока, които поради неподходяща опаковка са повредени при транспортирането, ще бъдат върнати на клиента за негова сметка.

За това, моля, не забравяйте старателно да опаковате и да осигурите целостта на пратката.

За нас е удоволствие да отговорим на вашите въпроси madlenfashion1@gmail.com